I lager.

Salvia torkade blad

25 kr

Produktbeskrivning


Säljes i lösvikt per 50 gram.

Torkade salvia blad är fantastiska att lägga på ett eldfast fat . Tänd på bladen och blås ut så får du en underbar rökelse som renar & tar bort negativa energier & är perfekt för att rena dina kristaller i. Salvia kan öven användas som te. Se information under.

Salvia te görs på vanlig salvia. Vanlig salvia (Salvia officinalis) är en kryddväxt från Medelhavsområdet som sedan mycket länge använts inom den Europeiska folkmedicinen. Bladen innehåller bland annat antioxidanterna rosmarinsyra och ellagicsyra.

Namnet Salvia kommer från Latinets salvere, vilket betyder ungefär ”att känna sig frisk och kry”. Att örten heter salvia hänger ihop med att man traditionellt har sett den som en läkande och hälsofrämjande ört; den var en medicinalväxt redan i det antika Rom. Namnet är besläktat med verbet salus, som anger att något befrämjar hälsa, välbefinnande och frälsning/räddning. (Jämför med engelskan salvation, som betyder frälsning och rädding.)

Salvia te inom folkmedicinen

Inom folkmedicinen i Europa har örtte gjort på salvia bland annat använts för att lindra och behandla halsbränna, halsont, heta vallningar, hyperhidrosis, sömnsvårigheter, och demens. För halsont är rekommendationen vanligen att man gurglar sig med rumstempererat eller varmt salvia te.

Att göra salvia te

Det går att göra örtte på salvia på flera olika vis, och olika delar av plantan kan avändas. Här är ett exempel på en metod där man begangar sig enbart av bladen för att göra salvia te.

  1. Värm upp vatten (lagom mängd för en tekopp), men ta av det från plattan innan det börjar koka.
  2. Lägg ungefär tre matskedar färska salviablad (eller en matsked torkade salviablad) i vattnet.
  3. Låt det dra i minst fyra minuter.
  4. Lägg en tesil över din tekopp innan du häller över salvia teet i koppen, så att du slipper få med bladen.
  5. Drick när salviateet har svalnat tillräckligt, precis som med vanligt te.

Salvia te i klimakteriet

I en studie som publicerats i Advances in Therapy fick 71 kvinnor i klimakteriet, som drabbats av heta vallningar, ta ett piller per dag innehållandes färsk salvia (bladen). Efter fyra veckor rapporterades en 50-procenting minskning av heta vallningar, och efter åtta veckor var minskningen 64 procent.

Den här studien använde sig alltså inte av salvia te, utan av piller fyllda med färsk salvia.

För mer information, besök “First time proof of sage’s tolerability and efficacy in menopausal women with hot flushes” av S. Bommer, P. Klein och A. Suter. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12325-011-0027-z

Salvia te för att lindra munhåleproblem i samband med cancerbehandling

En vanlig biverkan hos cancerpatienter som genomgår cellgiftsbehandling är att munslemhinnan bryts ned och smärtsamma sår uppstår inne i munhålan. En pilostudie publicerad i Complementary Therapies i Medicine år 2016 indikerar att munsköljning med salvialösning eventuellt kan minska risken för denna biverkan. Värt att tänka på är dock att studien använde sig av en lösning som innehöll både salvia, timjan och pepparmmynta, så det går inte säkert att säga att det var just salvian som gav effekt.

För mer information: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229916300632?via%3Dihub 

Varningar

Salvia och salvia te innehåller bland annat tujon och kamfer. Att äta bladen i mat eller dricka rimliga mängder salviate är inte någon fara, men om man köper essensiella oljor som utvunnits ur salvia behöver man vara mer försiktig. I riktigt stora doser kan nämligen tujon och kamfer leda till förgiftning, med symptom som krampanfall och skador på inre organ.

EU har inte fastslagit någon övre gräns, men inom komplementärmedicinen brukar man rekommendera att man håller sig till max tre koppar salviate per dag. Exakt hur mycket tujon och kamfer en kopp salviate innehåller varierar stort, bland annat på hur salviaplantan har odlats och skördats, och hur länge bladen fick dra i vattnet.

Det finns vissa rapporter där oralt intag av tujon kopplats till sammandragningar i livmodern, så gravida kvinnor bör vara extra försiktiga. Kvinnor som ammar bör inte dricka salviate utan att rådgöra med läkare eller barnmorska först, eftersom det finns indikationer på att tujon skulle kunna minska produktionen av bröstmjölk.

För personer med diabetes kan intag av stora mängder salvia bidra till att blodsockret sjunker mer än förväntat, vilket kan göra det svårt att ta rätt insulindos.

”Källa”

Örtte.se

Lägg dina torkade nypon & hibiskus blad i en tesil och låt silen ligga i hett vatten i ca 15 minuter för att dra ut så mycket smak & näring som möjligt.